Vijftien jaar Abunai, een ongelooflijk toeval

geplaatst in: Uncategorized | 0

http://www.uitgeverijleeuwenhart.nl/shop/

Het is tijd om de kaarten op tafel te leggen. Pindakaas en Sushi gaat dan misschien over een ongenoemde ‘animecon’, het is zo ongeveer publiek geheim dat die hevig geïnspireerd is door Abunai, wat dit weekend in Veldhoven werd gehouden. Het was de afgelopen dagen echter niet zomaar een Abunai zoals elke andere, nee, dit was dé Abunai.

De Abunai uit het boek
Lees het er maar nog eens op na! Het thema dit jaar was ‘Making History’. In het boek is dat ‘Queesten’. Wat mij betreft lijkt dat genoeg op elkaar. Daarnaast gaat het in Pindakaas en Sushi om de vijftiende Abunai, en raad eens de hoeveelste keer het dit weekend gehouden werd? Vijftien. Vijftien jaar Abunai. Kippenvel.

Ik kon niet bij de cosplayact zijn om te zien of er iemand inbrak op het podium, maar dat zou me niets verbazen. Ook zat ik onder een oude boom voor de ingang te wachten op pizza tegen het einde aan, en verdomd als het niet voelde alsof er een ridder had gelegen. En wat te denken van de escape room The Shrine, die je vervoerde naar hogere sferen, zoals die Marle zou ervaren tijdens een van haar quasi-psychotische hersenspinsels?

Terug van vorig jaar was tevens de kunst/dans/operagroep Japone, die met Samurai/Geisha ILLUSION een show neerzette die je meesleepte langs het oude en het moderne Japan. De climax was een zwaardgevecht tussen een nucleaire gasmaskerman en de geest van bushido, in de vorm van een kitsune. Sorry jongens, maar ook dat ademt de sfeer van een bepaalde YA geekroman…

Meesterplan
Dit was gewoon de Abunai uit het boek. Geen beter moment om het verhaal weer eens te herlezen, of eindelijk te bestellen in de webshop als je daar nog niet aan toe was gekomen. Heb ik het dan echt allemaal zo gepland? In de titel spreek ik van een ongelooflijk toeval. En dat is het ook. Of misschien toch niet? Jawel. Het was toeval. Was het toeval? Het antwoord is nee. Toeval bestaat niet. Tenzij het tóch bestaat. En dat zou betekenen dat ik alsnog geen voorspellende gaven heb. Lullig.

(Alsnog gefeliciteerd aan de organisatie: vijftien jaar Abunai is indrukwekkend. En ook dit weekend was het weer onweerstaanbaar leuk!)

(PSSSST. Komend weekend sta ik op Amsterdam Comic Con in de RAI. Ik geef er allerlei schrijfpanels met hele toffe collega’s en je kunt er boekjes komen checken en signeren en rare dansjes met me doen. Ik garandeer je dat ik altijd in ben voor rare dansjes!)