Nieuw verhaal: Houten Hart

geplaatst in: Uncategorized | 0

Houten Hart

Stel dat er op dit moment een buitenaards ras naar de Aarde komt. Zo superieur dat wij hun aandacht niet waard zijn: ze besteden evenveel aandacht aan ons als wij aan de koeien in de wei op weg naar werk. Waar ze wél interesse in hebben is de rijkdom in onze planeet. Via onbegrijpelijke technologie stelen ze alle metalen onder onze neus weg: of die nu in onze laptop op schoot zit of nog in een steengroeve. En poef, ze zijn weg. Daar staan we; ontheemd, achtergelaten, onze volledige technologische vooruitgang ongedaan gemaakt. Houten Hart schetst een wereld honderd jaar in de toekomst na deze gebeurtenis.

Hoe meer er verandert…
Een wereld waarin we hebben ontdekt hoe we hout kunnen gebruiken als vervanging voor metaal. Houten computers, houten robots. Maar ook een wereld die op zijn kop is gezet en waar een stroom vluchtelingen Nederland onder spanning zet. Plus ça change, plus c’est la même chose. Eshe is zo’n vluchteling. Samen met haar zoon Soma is ze vertrokken uit haar ingestorte thuisland, met niets dan de kleding op haar lijf en haar enorme kennis van hout. Eshe is namelijk een houtkunstenares en haar fijnste creatie is haar vliegende houten kraai, Keik. Ze leeft in Nederland een ondergronds, kleurloos bestaan, tot Soma op een gegeven moment verdwijnt. Na een week is hij nog niet thuis en besluit Eshe op zoek te gaan.

Hoe dit afloopt (of eigenlijk: hoe dit begint) lees je in Houten Hart op Hebban. De boekensite vroeg me, vanwege het winnen van de Harland Awards dit jaar, of ik de spits af wilde bijten in hun nieuwe scifi/fantasy-feuilleton. Een online doorgeefverhaal waarin elke twee weken een nieuwe schrijver het stokje overneemt. Aan mij de eer om het begin te verzinnen, waarvoor ik carte blanche kreeg en meteen maar een nieuw subgenre verzon: woodpunk.

De beuk erin
Ik weet zelf dus niet hoe dit af zal lopen, en hoewel ik veel ideeën heb (dat kan ook niet anders), is het toch echt aan de volgende schrijvers om de opzetjes die ik heb geschreven in het doel te knallen. Succes aan mijn opvolgers, maak iets moois van wat Houten Hart begon!