Jury NEW Dutch Manga Awards 2017

geplaatst in: Uncategorized | 0

animecon magical miracle

En zo sta je eens aan de andere kant. Samen met Marc de Lobie, mijn partner-in-crime waarmee ik Hanabi Publishers heb opgericht, jureer ik dit jaar de Dutch Manga Awards. Een wedstrijd uitgeschreven door Stichting J-Pop, waar iedereen aan mee kan doen die een greintje mangatekentalent heeft. Twee wedstrijden, eigenlijk. Eentje voor Character Design en eentje voor Short Story. Nu heb ik als schrijver een lichte voorkeur voor die tweede natuurlijk, waarin deelnemers een korte manga van zes pagina’s moesten maken, maar ik weet gelukkig ook genoeg af van illustraties om de eerste goed onder handen te nemen.

Lachen & Knarsetanden
Vandaag begon ik aan de lastige klus om de berg met inzendingen te filteren en beoordelen. Het puntensysteem stond klaar, de servers zaten propvol met manga en ontwerpen, nu werd het tijd eens te gaan lezen. En wat was het gaaf. Ik ben verwonderd, ik heb gelachen, soms zat ik met gekromde tenen te lezen. Misschien klinkt het verrassend, maar een van de moeilijkste dingen vond ik om in het oordeel hard en eerlijk te blijven. Ik ben geneigd om over schoonheidsfoutjes heen te kijken en het positieve van dingen te zien, maar daar is niemand echt bij gebaat. Als jurylid moet ik juist een streng, gekwalificeerd oordeel vellen. Dus deel ik in het (interne) juryrapport soms harde klappen uit. Maar vertel het ook als ik geraakt werd, iets hilarisch vond of hoopvol was voor toekomstig werk.

De uitslag
Morgen ga ik naar Marc toe om onze rapporten en punten te vergelijken. Daar komt dan straks een oordeel uit; een eng, griezelig oordeel waarmee we bepaalde mensen razend blij zullen maken en anderen laten balen. Ik weet hoe dat voelt — allebei de extremen. Maar bovenal ben ik opgewonden. Wat is het fijn om al dit talent te zien, en de energie die er zit in de Nederlandse tekenaars van manga! En zodra er straks tienduizenden mensen langs het tentoongestelde werk van de winnaars lopen, weet ik zeker dat de Dutch Manga Awards volgend jaar twee keer zoveel inzendingen hebben… KOM. MAAR. OP.

Als je benieuwd bent naar de uitslag, de prijzen worden uitgereikt in het grote auditorium van het World Forum op Anime 2017 in Den Haag, op 9 juni om 17:00.