Eerste prijs bij de Harland Awards

geplaatst in: Uncategorized | 0

Uitreiking Harland Awards 2016

Je kunt jarenlang dromen over iets, maar alsnog totaal overrompeld en verrast zijn als het eindelijk gebeurd. Ik won afgelopen weekend de Harland Award verhalenwedstrijd met mijn korte sciencefictionverhaal Sterrenlichaam. Mijn blijdschap zou ik het liefst als duizend Cthulhu-tentakels uit mijn gezicht laten groeien om de wereld in te sturen, met trompetgeschal en serpentines.

Belofte
De Harland Awards kun je zien als de Nederlandse Hugo Awards. De belangrijkste prijs voor fantastische literatuur – sciencefiction, fantasy en horror – voor zowel korte verhalen als romans. Het was nogal een waanzinnig weekend waarin ik deze prijs won. Ik was in eerste instantie helemaal niet van plan om te komen. Ik stond namelijk op Japans festival Tomocon om Pindakaas en Sushi te verkopen aan een Hokusaigolf van cosplayers, Japanfans en geeks. Hoe spannend de uitreiking in Amsterdam ook zou zijn, de verkoop van boeken is mijn brood als schrijver en gaat vóór. Toch werd ik zaterdag naar de hoofdstad gelokt door een serie alsmaar urgentere mails van de organisatie, met de belofte van applaus voor in ieder geval een twaalfde plek of hoger. Tijdens de razend spannende ceremonie gebeurde er echter het volgende:

Eerste plaats bij de Harland Awards 2016

Ik mocht naar voren komen op het podium in het Compagnietheater om deze trofee in ontvangst te nemen. Voor mijn gevoel zat ik tijdens mijn speech een partij te ratelen, maar het schrijversgroepje waar ik de avond mee deelde (Jasper, Petra, Sophia, Linda, Pen, Nieske!) bezworen me dat ik redelijk coherent overkwam. Je kunt hier de opname van het moment bekijken, als je zelf nog mee wilt zenuwen. Ik begrijp nu in ieder geval waarom Oscarwinnaars soms gereduceerd worden tot hoopjes drilpudding.

Sterrenlichaam, de roman
Die zondag scheurde ik in de vroege ochtend weer terug naar het festival en vlogen de felicitaties me om de oren. Mijn Facebook was inmiddels bedolven onder berichtjes. Op maandag begroef ik helaas mijn oma. Euforie en verdriet kunnen soms vlak naast elkaar liggen. De komende week leef ik nog even in een roes. Daarna ga ik door met het ombouwen van Sterrenlichaam tot een volwaardige roman, waar ik de afgelopen maanden mee begonnen ben. Griezelig: de lat is hóóg gelegd. Het is nu aan mij om de verwachting waar te maken. Als ik het even niet meer weet, zal ik naar het schitterende ding kijken dat hierboven op de foto staat. We hebben hem inmiddels omgedoopt tot de ‘tentakeltrofee’. Best toepasselijk, als je weet waar Sterrenlichaam over gaat…

Als je me wil contacteren, kan dat via schrijverleeuwenhart@gmail.com.

Groetjes,
Roderick Leeuwenhart