De chique PindaSushi 3 boekpresentatie

geplaatst in: Uncategorized | 0

Technisch gezien was dit niet mijn eerste boekpresentatie. Toch voelde het zo. Voor Pindakaas en Sushi 1 en 2 stond ik dan wel op het podium bij Anime en Abunai, voor een slordige 1000 man in een enorm auditorium (kleinschalig kun je dat niet noemen), maar toch! Ik wilde eens een échte boekpresentatie. Eentje waarvoor mensen speciaal naar jouw uitgezochte verre uithoek van het land reizen, waarbij pers met blikkerende camera’s aanwezig is, iets wat helemaal om het boek draait. En met een speech zoals deze:

Japanse schatten
Omdat Pindakaas en Sushi 3 toch echt het einde van de serie is en daarmee een flinke mijlpaal voor uw auteur, wilde ik het chic aanpakken. En wat is er fancier dan Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden? Toepasselijk ook, want Marle leeft in boek 3 in die stad voor haar studie, en vindt zelfs een bijbaantje in datzelfde Sieboldhuis. Het museum hielp daarom graag mee en ik kon aan de slag met het organiseren.

Laat dat niet mijn sterkste kant zijn. Ik ben schrijver, dammit! Ik zit het liefst de hele dag aan verhalen te klooien, niet een gastenlijst te beheren. Op sommige momenten piekte de stress een tikje in huize Leeuwenhart. Hoe het programma te vullen, en hoeveel journalisten kon ik regelen? De dag zelf werd gelukkig feestelijk. Leiden was bedekt met hompen sneeuw en het was hartverwarmend om te zien hoeveel fans, lezers en vrienden op kwamen dagen. Of misschien hadden ze gewoon zin in het sushirestaurant waar we daarna heen gingen.

De maskers van Nicolle Lamerichs
In ieder geval, ik rende me de klepperslippers onder het lijf vandaan (want ik stond daar natuurlijk als verpersoonlijking van de Shinsengumi, in haori en hakama). Van NOS radio naar AniTV, interview naar presentatie. Die begon met een korte toespraak van Sandra van het Sieboldhuis, en daarna een geweldige lezing van Nicolle Lamerichs waarin ze het had over het thema ‘maskers’, in onze fancultuur en in Pindakaas en Sushi.

Tot slot de speech die bovenaan staat. Signeren. Felicitaties. Omkleden. Sushi. De volgende dag was Leiden zo mogelijk nog witter door sneeuwval. Wat was ik ontzettend moe nog door de drukte van de boekpresentatie. Maar ook erg ontspannen, want het was allemaal gelukt. Nu zijn er nog maar een paar dagen tot de eigenlijke release, zondag 19 februari op Yaycon in Amersfoort (kom ook!). Toch is dat heel anders qua gevoel. Geen drukte meer, want ik weet dat het helemaal goed gaat komen. Pindakaas en Sushi 3 is met succes gepresenteerd!